Pagina's

Wat eten we vandaag?

Ook al ben je ziek, ook al heb je geen tanden, ook al mag je niet kauwen: lekker eten moet wel kunnen in deze periode! En, dat is me de afgelopen maanden wel gelukt.
Ik wil graag enkele dingen die ik heb kunnen eten hier neerzetten zodat anderen die in dezelfde positie zitten, inspiratie kunnen opdoen.

Deze pagina is ook ingegeven omdat ik het nogal onduidelijk vond wat je wel en niet mag eten in deze periode. Als er wordt gezegd: alles wat op een lepel past, dan is het breed interpreteerbaar... En, wat betekent nou glad gebonden?



Vanuit het ziekenhuis werd door de diëtisten vloeibare Nutricia-drankjes voorgeschreven. Okay, ze voeden enorm, alles zit er in, maar echt smakelijk is het na een flesje of tig niet meer. Bovendien: ik ben grote voorstander van zo gezond mogelijk normaal eten. Met af en toe wat 'lekkers'.
Daarnaast vond ik op het internet alleen maar adviezen waarbij al het eten gepureerd zou moeten worden. Ik zeg, zie hieronder voor een voorbeeld van gepureerd eten dat ik in het ziekenhuis kreeg.... De eerste die raadt wat het groene is mag een keer komen eten...... (ik heb nog wel wat flesjes Nutricia-drank over..... ;-)



Eten is niet alleen maar voedsel naar binnen werken. Eten is ook ruiken en zien. Dus.... ik heb altijd geprobeerd om mijn eten er zo lekker mogelijk uit te laten zien. Scheelt meer dan de helft in het opeten.

Ter info: dit is eten zoals ik het de afgelopen tijd heb gedaan. Ik ben geen diëtist en geen arts maar ik heb wel de instructies opgevolgd en daar, volgens mij binnen de grenzen, mijn eigen draai aan gegeven. Ik heb niet gekauwd als het niet mocht, niet gedronken tijdens de sondevoeding-periode (tenzij toegestaan) en netjes vloeibaar gegeten/gedronken als het moest. Ik draag dus geen verantwoordelijkheid voor je eetpatroon, ik kan alleen mijn eigen ervaring hier delen. Daarbij is het van belang om te weten dat ik geen chemokuur heb ondergaan waardoor je smaak schijnt te veranderen, ik nog kan slikken en mijn tong kan bewegen.  Luister, net als ik, altijd braaf naar je arts......... ;-) En vooral heel goed je mond spoelen na het eten met de voorgeschreven spoelmiddelen.

Allereerst: investeer in een goede blender. Ideaal voor smoothies. Met name in de zomermaanden waren ze heerlijk. Wat deed ik zoal in de blender voor smoothies:
- Yoghurt
- Activia (stoelgang is soms wat van slag door de andere manier van eten)
- Fruit (appel, banaan, aardbeien etc. Let op velletjes en vliesjes (druiven en meloen zijn minder geschikt en ja, appel en banaan ook even ontdoen van hun jasje.....)
- Honing
- Bessensap
- 2 ijsblokjes
- vitaminepillen etc.

Gewoon alles erin en draaien maar. Ideaal voor ontbijt en de rest van de ochtend. En je kunt er lekker mee variëren. Is volgens mij niks ongezonds aan en het is ook nog eens vloeibaar.

Je kunt nu ook 'groene' smoothies (met o.a. spinazie) maken, maar daar heb ik me niet in verdiept. Kant en klare smoothies zitten vaak vol suiker en vliesjes. Eigen smoothies zijn lekkerder, vind ik.


Soepjes
In het begin zeefde ik de soep. Ook al is het soms speuren naar een stukje kip in de kant-en-klare kippensoep, het is gewoon niet verstandig om dat op te eten. Dus, zeven.
Na een aantal weken deed ik er stukjes brood in (zonder korst). Voedde wat meer.
Ik koos wel voor wat hartige soepen. Neem maar geen mosterdsoep: die pitjes gaan echt overal zitten.

Boterham
Na de eerste weken waarin ik echt alleen vloeibaar at, ging ik ook brood eten. Zonder korstjes, met een flinke laag boter en dan met leverpastei, kip kerrie (zonder de kip), chocopasta en later ook met hagels (zonde de flurries, funnies en andere toeters en bellen). Kleine blokjes en met je tong tegen je verhemelte fijn drukken. Gaat prima en als het niet gaat: direct stoppen; niks forceren.

Avondeten
Het hoogtepunt van de dag. Lekker warm eten (terwijl ik helemaal geen warm-eter ben).
Wat eet/at ik zoal:
- Elleboogjesmacaroni met saus. Lekker met knoflook, flink wat kruiden en fijngerapste kaas.
Ga niet beginnen aan spaghetti en andere vormen van pasta, want dat gaat niet goed.
- Goulash. Runderbief lekker lang laten sudderen en dan is het zo fijn en zo zacht dat je het goed kunt doorslikken. En niet te moeilijk doen: gewoon goulash uit een pakje. Je bent tenslotte ziek/herstellend......
- Vis. Heel veel vis. Met name kabeljauw en zalm. Haring kun je wel even vergeten ivm de graatjes die echt talrijk zijn.
- Aardappelpuree. Er zijn zoveel kant en klare aardappelpuree-producten die ook nog eens lekker pittig zijn. Je het jezelf niet te moeilijk maken. Nominaties voor een 3-sterren restaurant kun je later wel weer gaan realiseren......
- Kruimige gewone aardappels
- Worteltjes en andere groente uit potjes. Vers is veel lekkerder, maar groente uit potjes zijn veel zachter. Voor nu dus wel even okay.
- Broccoli wat langer laten koken en niet de steeltjes opeten.
- Stamppotten uiteraard (zonder worst...)
- Geruld gehakt
- Spinazie
- Omeletten
- Garnalencocktail (evt met avocado)
- Zachte vleeswaren zoals bv dunne kipfilet
- Oh ja, vergeet good old friend appelmoes niet. Wordt 'alles' smeuïger van. 

Mijn gereedschap om dit alles op te eten is de vork en niet de lepel. Met de vork kun je goed 'prakken' en ik neem dan alleen wat op het puntje van de vork past. Hoef je je mond ook niet zover open te doen (de lepel is breder). En als je alles doorslikt komt het dus in zijn geheel in je maag. Vind je maag niet echt leuk. Dus, zo klein en fijn mogelijk.



Toetjes
Het assortiment zuivel in de supermarkten is gigantisch gegroeid de laatste jaren. Je hoeft het allang niet meer bij yoghurt en vanillevla te houden. Het kost bijna moeite om alle vla- en toetjessoorten te proeven in de periode dat je niet mag kauwen.
Ideaal voor onderweg: de 'breakers' (zonder stukjes) van Campina/Friesche Vlag. En de zakjes knijpfruit.

Uit eten
Uit eten gaat ook prima. Ga je naar de pizzeria: lasagna. Andere restaurants: vis. En, wat zeker een aanrader is: tapas. Kies kaasfondue, geitenkaas, meloen etc. Lekker zachte dingen. Echt heerlijk.
Het is even zoeken, maar het is echt te doen. De frietjes kun je wel vergeten overigens. Gebakken aardappelen lukt misschien wel (mits zacht). En gewoon vragen om 'normaal' brood ipv stokbrood. Veel boter erop en zuigen maar.

Snoepen
Moet ook kunnen af en toe. Het moet wel leuk blijven tenslotte.
De eindejaarsperiode is ideaal: gevuld speculaas (die zonder die randjes), sinterklaaschocola (lekker dun en je mag eerst sinterklaas helemaal tot gort slaan en dan de stukjes opzuigen...), zachte borstplaat.
Ook te doen: cake, boterkoek en negerzoenen (maar dan alleen het witte en het chocola. Opeten met een vorkje).

Voor de hartige trek: pittige kaas. Dun schaven met de kaasschaaf en kleine stukjes ervan opzuigen. Ook te doen: Kroepoek. Ook weer kleine stukjes en tegen je verhemelte zacht zuigen. Nadeel: je krijgt enorm veel last van je verhemelte. Niet te vaak doen dus.
En zachte vleeswaren. Ook lekker.

Niet doen: Magnums. Wel doen: Milkshake en  ijsjes van de McDonalds.....

Receptje:
Vriesiaanse tonijnsalade
- blikje tonijn (op water)
- 2 hardgekookte eieren in kleine stukjes
- gesnipperd uitje/sjalotje
- mayo/yoghurt/ketchup
- zout/peper

Tonijn laten uitlekken. In kommetje doen. Stukjes ui en ei erdoor. Mayo/yoghurt erdoor (ik doe een combinatie daarvan), beetje tomatenketchup en naar smaak kruiden erdoor. Heerlijk! 

Maar goed, find your own way. Ik forceerde niks. Merkte ik dat iets niet wilde, of zat er toch ergens een hard stukje in, dan ging dat er uit. Onsmakelijk, maar het zij zo.
Mocht je onderlip door doorgesneden zenuwen geen gevoel meer hebben, houd er dan rekening mee dat er soms eten op je kleding belandt......

En lekker blijven nadenken wat je als eerste gaat eten als je weer mag kauwen.... Ik denk dat ik als eerste een pizza ga eten........

Heb je suggesties/toevoegingen? Let me know. Helpen we weer anderen mee.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten